Navigatie overslaan
zoeken

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO
Uitgelichte afbeelding

Charlotte herstelde na jaren het contact met haar vader: ‘Plots noemde hij me ‘meisje’, dat raakte iets in mij’

27 juni 2025 · 06:30| Leestijd:6 min

Update: 30 juni 2025 · 10:17

In het kort

Al haar hele leven heeft Charlotte een moeizame relatie met haar vader. Het contact was altijd afwisselend en instabiel. Na zes jaar radiostilte – en meerdere mislukte pogingen tot toenadering – besluit ze hem een appje te sturen: ‘Pap, ik zou graag een wandeling met je maken. Wil jij dat ook?’

Wat denk jij?

Heb jij goed contact met je ouders?

Aantal reacties: 0

De turbulente relatie met haar vader heeft een lange voorgeschiedenis. "Toen ik acht jaar oud was, verliet mijn vader mijn moeder voor een andere vrouw", vertelt Charlotte. "Mijn broertjes gingen vaak op bezoek bij hem, ik niet altijd. Ik had het gevoel dat ik er niet toe deed. Als ik er wél was, deden we niets bijzonders - maar als ik er niet was, blijkbaar wel. Ik voelde me niet gezien of erkend." Later kwam daar een pijnlijke herinnering bij: "Op een dag was mijn kleding te klein en hij weigerde iets nieuws te kopen. Ik voelde me ongewenst."

Op haar twaalfde klapt de relatie definitief door een grote ruzie: "Hij kon de schade die hij had aangericht niet erkennen, waardoor ik besloot het contact te verbreken." Pogingen om het contact later te herstellen mislukken. Op haar achttiende krijgt ze een brief van haar vader: hij voelt zich niet langer financieel verantwoordelijk voor haar. "Dat was het moment dat ik het echt heb afgesloten."

Afbeelding van Charlotte

Charlotte

‘Ouders zouden je basis moeten zijn, maar als die wegvalt, voelt het alsof je wees bent – terwijl ze nog leven’

In haar twintiger jaren raakt ook het contact met haar moeder verbroken. Dat valt haar zwaar. "Geen ouders hebben vond ik te heftig, daarom probeerde ik opnieuw toenadering te zoeken tot mijn vader. Maar telkens als ik om erkenning vroeg, ontkende hij dat hij ons in de steek had gelaten. Hij legde vooral uit waarom hij geen schuld had." Zonder erkenning kan Charlotte niet verder en dus verbreekt ze het contact opnieuw.

Het artikel gaat hieronder verder

Meer nieuws van DIT?

Laat je e-mailadres achter en krijg de gratis nieuwsbrief

Lees onze privacyverklaring.

Ze heeft geen spijt van de keuze die ze destijds maakte, toch voelt de contactbreuk wel als een gemis. "Geen relatie met een ouder hebben is ingrijpend. Ouders zouden je basis moeten zijn, maar als die wegvalt, voelt het alsof je wees bent – terwijl ze nog leven. Het is een pijnlijke afwijzing van wie je bent." Ze vervolgt: "Je verbreekt het contact niet voor je plezier. Zelfs als volwassene blijf je loyaal aan je ouders, waardoor zo'n breuk enorm moeilijk is. De maatschappij begrijpt dat vaak niet en legt de verantwoordelijkheid bij het kind. Maar als kind heb je nauwelijks macht over de situatie."

Opnieuw contact

Nu ze zelf kinderen heeft, beseft Charlotte hoeveel impact de afwezigheid van haar vader op haar heeft gehad. Toch begint het op een gegeven moment weer te kriebelen. "Dat ik opnieuw contact wilde, kwam onverwacht. Het borrelde ineens op. Ik dacht: ik wil eigenlijk dat hij weer in mijn leven is. Dat verraste me. Ik heb het even laten sudderen. Voel ik dit écht?" Het antwoord is ja.  

Ze besluit haar vader een appje te sturen: 'Pap, ik zou graag een wandeling met je maken. Wil jij dat ook?' "Normaal reageert hij traag op berichten, maar nu reageerde hij de volgende dag al. Dat hij positief reageerde, raakte me." En dus spreken ze af om te gaan wandelen bij Villa Ockenburgh in Den Haag. 

Afbeelding van Charlotte

Charlotte

'Ik voelde geen behoefte om oude koeien uit de sloot te halen'

Een paar dagen later is het zover: vader en dochter herenigen zich. Charlotte neemt de hond mee en samen wandelen ze over het landgoed. Daarna drinken ze thee met taart. Charlotte blikt terug: "We bespraken niets diepzinnigs, en dat was helemaal oké. Ik voelde geen behoefte om oude koeien uit de sloot te halen. Het was aftasten. Ik was benieuwd hoe hij zou reageren en hoe ik me bij hem zou voelen. Op een gegeven moment noemde hij me ‘meisje’, dat raakte iets in mij. Het liet zien hoeveel er nog leeft in mijn systeem. Maar ik voelde me ook gezien."

Het blijft niet bij die ene ontmoeting. Inmiddels hebben Charlotte en haar vader elkaar meerdere keren gezien. "De vorige keer was het oppervlakkig, deze keer deelden we meer persoonlijke dingen. Elke keer komen we weer een stapje verder." Charlotte is open over haar zoektocht naar herstel. Op TikTok deelt ze er openhartig over, zoals in deze video

tiktok

De weergave van Tiktok vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Herstel begint bij jezelf

Charlotte is blij dat ze de stap heeft gezet om het contact met haar vader te herstellen. "Het voelt goed om weer contact te hebben. Het feit dat mijn beide ouders nu weer een rol in mijn leven spelen, is een enorme toevoeging. Er zullen ongetwijfeld hobbels komen, maar ik voel vertrouwen."

Toch ging daar een lang proces aan vooraf. "Ik begon met boosheid en teleurstelling. Hij is nooit de vader geweest die ik nodig had. Maar ik heb geleerd dat heling begint bij jezelf, en dat ik zelf de verantwoordelijkheid moet nemen voor mijn proces." 

'Zelfs als hij me alsnog zou afwijzen, is dat oké'

Ze raadt anderen aan om pas contact te zoeken als je stevig in jezelf staat. "Dan heb je minder bevestiging van buitenaf nodig en kun je beter je grenzen bewaken. Zoek eerst ondersteuning voordat je het contact herstelt." 

Charlotte voelt nu rust, ongeacht hoe het contact zich ontwikkelt. "Voorheen verwachtte ik dat hij mijn pijn zou helen. Maar als volwassene ben je daar zelf verantwoordelijk voor. Toen ik hem als mens ging zien, veranderde er iets. Nu voel ik me liefdevol verbonden met mijn leven. Ik ben blij met wie ik ben en het leven dat ik leef. Zelfs als hij me alsnog zou afwijzen, is dat oké. Hij mag zijn wie hij is – en ik ook." 

Benieuwd hoe het nu met het contact tussen Charlotte en haar vader gaat? Op haar TikTok @share.lotte kun je haar ervaringen volgen en in contact komen met Charlotte als je vragen hebt over contactbreuk binnen families.  

Praat mee

Hoe voel je je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Dit maakten we ook

Meest gelezen

Lees ook

OSZAR »